Přeskočit na hlavní obsah

5 pilířů šťastného šestinedělí

Narodilo se miminko. Z partnerů se stali rodiče. Udělali vše pro to, aby se připravili na porod. Napnuli všechny své síly, aby toho tvorečka přivedli na svět. Ale co s ním teď! Všechno je možná trošku jinak než si představovali a rozhodně nic není jako dřív!
Ráda bych Vám představila svůj článek, který vyšel v časopise RODIČE 3/2018.


Často se stává, že si rodiče ohledně šestinedělí dopředu zjistí a zajistí jen nějaký doporučený seznam věcí, nábytku a oblečků. Je to pochopitelné, protože porod se zdá jako velký vrchol. Nicméně porod je teprve začátek. Asi tak jako na velkých horských drahách nejprve spousta motorů vystrká vozík do toho nejvyššího bodu a teprve pak začne ta pravá jízda. V případě matky ji navíc okoření dávky hormonů, kterými jí její tělo tak trochu nekontrolovaně motá hlavu. Naštěstí existují záchytné body, které mohou pomoci tu jízdu zvládnout bez úhony. Možná vás ale překvapí, které to jsou.

Důvěřujte mateřskému mozku!
V angličtine existuje termín Baby brain - nazývá se jím mozek ženy ovlivněný mateřskými hormony. Oxytocin a jeho kolegové pomalu před porodem a rychle po něm převezmou do velké míry vládu nad ženiným uvažováním. Oslabují její kognitivní funkce - žena si hůř pamatuje, trochu ztrácí přehled o čase, snadno se nechá zmást složitými výklady a vypadávají jí slova. Na druhou stranu se zvyšuje její kapacita se učit - učit se zkušeností, sledováním drobných detailů, na které má nyní zvýšenou citlivost, zlepšuje se její schopnost snášet stále se opakující úkony. Především však žena díky hormonům získává možnost se bezhlavě zamilovat do svého dítěte na celý život. A to je její hlavní a primární úkol v šestinedělí! Vše co ji od toho odvádí - úklidem kuchyně počínaje a návštěvami tchyně konče, se hodí minimalizovat.
Mohli jste jistě slyšet čerstvé maminky říkat, že mají ‘mlíko na mozku’. Máme tendenci to považovat za něco nemístného, opak je ale pravdou. Pokud si žena dovolí se do svého hormony zaplaveného stavu ponořit, zjistí, že mnohem snáz rozumí svému miminku. Najednou doslova vidí a cítí potřeby svého miminka. Rozlišuje, které máchání ručičkama je neklid, radost nebo únava. Pozná na hlasových projevech svého pokladu, zda zrovna čůrá, nebo si hraje, nebo se prostě potřebuje potulit. Ony hormony lásky nám také pomáhají přehlídnout nepořádek, bolesti těla považovat za drobné překážky a mít radost a pocit štěstí i když tápeme nebo okolnosti nejsou ideální.
 
Chybovat je lidské a důležité!
Když se ženě narodí dítě, tak ihned přispěchají odborníci, aby jí radili, jak má o své dítě pečovat. Gynekolog, neonatolog, sestry na oddělení šestinedělí, maminka, tchýně, kamarádky, webové diskuse, výchovní guru apod. … ti všichni najednou nabízejí odpovědi na otázky, které si maminka sotva stihla položit. Všichni totiž touží po dokonalosti a chtějí mít vše pod kontrolou. Jedním z klíčů k úspěchu ale je si uvědomit, že období raného mateřství není dokonalé a že touha po kontrole nás může vyčerpávat a připravovat nás o jedinečnou příležitost. Nová maminka se totiž může skvěle vyladit na své dítě jedině tehdy, pokud má prostor dělat chyby. Pokud se cítí v bezpečí, může své dítě pozorovat a sledovat jeho reakce a z nich zjišťovat, co je pro ni a její miminko správné v dané chvíli. Bez ohledu na to, co si o tom kdo cizí myslí.
Nechme maminky mít své děti na těle, u sebe v posteli nebo v zavinovačce. Nechme je jíst, na co mají chuť. Nechme je zpívat z plných plic, nebo tancovat s miminkem v náručí. Nechme je zkoušet dávat novorozeně na nočníček, nebo používat jednorázové pleny. Dejme jim svobodu měnit svůj názor podle toho, jak se s miminkem zrovna vyspí. Protože je jen málo otázek v mateřství, na které je jediná správná odpověď. A pokud se žena a dítě učí spolu komunikovat již takhle brzy po porodu, další roky z toho budou jenom těžit, a předejdou mnoha zoufalým situacím ve stylu ‘co ta holka chce?’.

Zaktivujte svoje společenství!
Dnešní rodina je obvykle máma + táta + děti. Své rodiče, sourozence a jejich děti vídáme náhodně a občas na rodinných sešlostech. Své sousedy sotva známe a naši velmi dobří kamarádi často žijí velmi daleko. Jsme v té nové rodičovské situaci často sami a nemáme příležitost předem ‘okoukat’, jak to vlastně funguje. Hodí se proto připravit si záchrannou síť. Nejen pro to, aby si šestinedělka nemusela chodit sama do lékárny, ale aby si i měla s kým popovídat bez strachu a studu, že její dny nejsou tak růžové, jako byly na fotkách v časopise. Vztahy s podobně naladěnými rodiči ostatně pomohou vyřešit nejednu chmuru i v dalších
měsících a letech života s dětmi.

Pomoc vítána!
Někdy se očekává, že když na ženě po porodu ‘není nic vidět’, tak přeci může rovnou začít fungovat. Obstará domácnost, uvaří sobě, muži i návštěvám, které miminko chtějí vidět. Dojde se staršími dětmi na hřiště, vyvenčí psa, obstará nákup … . A některé ženy na to zdánlivě opravdu i brzy po porodu mají sílu. Připravují se tím ale o dary, které jim mateřský, hormony zalitý mozek přináší. Spotřebují hromadu energie na to, aby s ním bojovaly - strukturovaně myslely, vyplňovaly tabulky, měřily a vážily, pamatovaly si z kterého prsa kojily a zda zrovna dnes odvážejí popelnice. Ta síla jim pak, ale může někde chybět - mohou přijít problémy s kojením, záněty prsu, špatné nálady až deprese, pomalejší budování si opravdového vztahu k miminku a pocitu, že jsem ‘dobrá máma’.
Je báječné, pokud se čerstvá maminka nají, aniž by musela vařit. Je žádoucí, aby místo úklidu koupelny a věšení prádla seděla ve svém hnízdečku na gauči a tulila ses miminkem. Je vhodné, aby místo odvádění sourozenců do školky a na kroužky, dospávala probdělou noc. Navíc je krásné, že na rozdíl od kojení a budování láskyplného vztahu s miminkem jí v tomhle může zastoupit kdokoli jiný - muž, maminka, tchyně, sestra, kamarádky a v neposlední řadě i poporodní dula. Ta ji navíc může opečovat - poskytnout psychickou podporu, nabídnout masáž apod.. Pomůže celé její rodině zažít, že princip ‘Spokojená matka=spokojené dítě’ zkrátka funguje.

Láska zvítězí!
Hormonální bouře přejdou. Tělo se zahojí. Nová maminka si najde svou cestu. Získá mateřské sebevědomí. Najde si odpovědi na otázky, které jí trápily. A především si vybuduje vztah se svým dítětem bez ohledu na to, jak těžké byly jejich společné začátky.
Liší se ale cesty, jak se to stane. Liší se to, zda to období prožijí spíš láskyplně a idylicky, nebo plni strachu a nejistoty. Všechny tyto póly mají v šestinedělí své místo, ale můžeme se snažit čerstvé mamince vytvářet podmínky pro co nejvíce těch krásných emocí. Pojďme si tedy klást otázku, co můžeme udělat pro to, aby se čerstvá maminka cítila milovaná? Pusťme jí oblíbený film, nebo muziku. Donesme jí jídlo, nebo podejme sklenici vody k posteli. Pohlaďme ji po vlasech a oceňme, jak báječně si se svým dítkem vede. Ona všechnu tu něhu, lásku a péči obratem vrátí svému miminku. Láska zvítězí a získají všichni.

Poporodní dula
  • Pečuje o čerstvou matku a její domácnost tak, aby ona mohla nerušeně pečovat o sebe a své dítě.
  • Popovídá si s ní o jejích radostech a starostech, o porodu o partnerském soužití ... třeba i o počasí a politice, pokud to klientce udělá radost.
  • Podpoří ji, aby se cítila dobře a hladce si osvojila své mateřské kompetence, získala sebedůvěru a mohla začít věřit své mateřské intuici.
  • Poradí, pokud si žena neví rady. Nabídne širší pohled na věc, tipy a triky, tak aby si žena mohla najít vlastní nejlepší způsob, jak řešit každodenní situace s malým miminkem.
  • Pomůže šestinedělce s praktickými starostmi. Může donést nebo uvařit jídlo, poklidit, pohlídat starší děti, přinést drobný nákup … zkrátka je dalším párem rukou v domácnosti.

Pokud se chcete o tipech na šťastné šestinedělí a dalších mateřských tématech dozvědět více, přijďte se podívat na přednášky a doprovodný program 14.-20.5.2018 na pražský Festival o těhotenství, porodu a rodičovství v rámci Světového týdne respektu k porodu v MediaKlubu Spálená.

Za organizační tým Vás zve ředitelka a poporodní dula
Lucie Ambrožová
Www.stastnaberuska.cz
Www.respektkporodu.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Berenika, nová občanka - aneb rodina je základ!

Je to už 2 a půl roku, co jsme byli pozvaní na vítání občánků se starší dcerou a stejnou dobu od toho, kdy mého muže od nás separovali. Píšu to sice trošku bombasticky, ale manžel z celé té události byl dost zklamaný.   Abyste tomu rozumněli, celé vítání občánků v našem městě má velmi jasně danou procesní strukturu a to: 1) maminky s miminky si zavolají zvlášť a usadí je v jedné části obřadní síně a postupně je fotí a natáčejí 2) tatínky a případné další diváky usadí stranou 3) úřadnice, metrnice, hlídá, aby byl dodržován protokol a zahájí řeč některého ze zastupitelů maminkám 4) poté jsou volány maminky (a doprovod), aby se došly podepsat do pamětní knihy, nechaly svá dítka vyfotit v kolébce a převzaly si květinu a dáreček - v rámci zefektivnění celého procesu, však na jednotlivých stanovištích maminka a tatínek nejsou společně a odchází si sednout každý zpět na své místo v jiných částech sálu. Otázka však zůstává, kde že je ta 'rodina=základ státu'. Takto to spíš

Dula: Pomocnice a společnice - Laura Gutmanová

"Přijala jsem jako osobní výzvu vyškolit ženy, které se chtějí stát dulami a poskytovt citovou a duchovní podporu šestinedělkám a zároveň přispět k utváření kolektivního ženského povědomí, abychom si my ženy uvědomily, že konkrétní pomoc a účinné doprovázení obdobím šestinedělí není žádný luxus, ale naopak priorita, na níž máme všechny nárok. "* Takto Laura Gutman ve své knize Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem, komentuje poporodní dulení. obrázek: Open od Molly Sabourin Dále popisuje práci poporodní duly takto: " Dula by měla být schopná pomáhat šestinedělce v její domáctnosti, být připravena na to, že půjde o delší časové období a být citově natolik otevřená, aby se bylaschopná vypadit na vnitřní vlnovou délku novopečené maminky. Dula by měla přednostně pečovat o vnitřní svět matky, k němuž nemá předem žádná vodítka a kromě toho jí pomáat uspořádat vnější svět, který se matce v tomto období jeví jako chaotický. Především poskytu